top of page

PROGRAMMA "Van Mozart tot Einaudi..."

Zondag 2 september 2018

Tussen 14:00 en 15:00

Centrale Bibliotheek Den Haag

Artiesten:

Florence Rapati - Ballerina

Jelle Chin - (tap)danser

Thami Joe Fischer - moderne danser, acrobaat

Emma Brown - Mezzosopraan

Isolde Troost - Pianist

Met speciale dank aan:

Jannum Kruidhof - componist van "Daedalus en Icarus"

Irene van Zeeland - choreografe van "Metamorphosis"

1. F. Schubert; "Gretchem am Spinnrade", op. 2, D 118

Duitsland, rond 1540. Dr. Faust heeft zijn pact met de duivel gesloten, Mephisto heeft in het holst van de nacht door de stad geslopen, en Gretchen - arme Gretchen - het vriendinnetje van de Doctor - is opgepakt voor hekserij.

Nu zit zij in de cel, moederziel alleen op een spinnewiel na, waar ze moedeloos aan draait. Want ze wéét, nu. Faust heeft haar bedrogen, haar in de steek gelaten; hij was het, die met de Duivel heeft geheuld, maar zij zal er morgen voor verbrand worden.

En toch houdt ze nog steeds van hem.

Met Florence Rapati, Thami Joe Fischer, Emma Brown en Isolde Troost

2. L. Einaudi; "Fly"

Ludivico Einaudi is een Italiaanse componist en pianist die velen heeft weten te betoveren met zijn minimalistische muziek. In eerste instantie schreef Einaudi nog klassiek - later in zijn carrière is dat doorontwikkeld naar meerdere genres, waaronder ook filmmuziek.

Met Florence Rapati, Jelle Chin, Emma Brown en Isolde Troost

3. S. Prokofiev; uit "Romeo en Juliet", "The Montagues and Capulets"

De grote ommekeer uit het verhaal van Romeo and Juliet. Er wordt een bal gegeven te huize Capulet, en een boedvete is geen reden om onbeleefd te zijn - dus de familie Montague is ook uitgenodigd. De twee erfgenamen, Tybalt en Romeo, trekken zich niets van die beleefdheid aan en zoeken ruzie.

De scene valt stil wanneer Juliet ten tonele verschijnt. Ze danst met iedereen - zo hoort het immers - maar twee keer met Romeo...

Met Florence Rapati, Jelle Chin, Thami Joe Fischer en Isolde Troost

4. L. van Mozart, uit sonate no. 11, K 331, "Rondo alla Turca"

Het Rondo alla Turca is één van Mozart's bekendste pianowerken. De titel "alla Turca" heeft Mozart zelf gekozen; de muziek gebruikt namelijk het Mehter Marsi, de stijl die gebruikt werd als marsmuziek binnen de Ottomaanse Krijgsmacht.

Met Jelle Chin en Isolde Troost

5. J. Kruidhof, "Daedalus en Icarus"

Daedalus, een uitvinder uit de Griekse Mythologie, heeft voor koning Minos het Grote Labyrinth gebouwd. Als dank geeft Minos hem alles wat hij wil - behalve zijn vrijheid, want Daedalus is de enige die het geheim van het Labyrinth kent.

Daedalus en zijn zoon, Icarus, zijn gevangenen in een gouden kooi op Kreta.

Maar Daedalus is niet voor niets uitvinder - hij bouwt twee sets prachtige vleugels van veren en bijenwas, en de twee weten te ontsnappen. Icarus, echter, is zo blij met zijn nieuwgevonden vrijheid dat hij hoger en hoger vliegt, de waarschuwingen van zijn vader negerend.

Hoger en hoger vliegt hij, te dicht bij de zon - de was in zijn vleugels smelt, en Icarus stort in de zee.

Met Isolde Troost

6. P. I. Tsjaikovski, uit "De Notenkraker"; "Arabische Dans"

De Notenkraker toont een betoverende wereld. In een droom komt de hoofdpersoon in een magisch land, waar een prins haar talloze wonderen laat zien. Eén van die wonderen zijn de verschillende dansstijlen van over de hele wereld - en de Arabische Dans hoort hierbij.

De muziek doet denken aan het spel van een slangenbezweerder, en de dromerige bewegingen van de dansers zorgen voor een meeslepend geheel.

Met Florence Rapati, Thami Joe Fischer en Isolde Troost

7. E. Grieg, uit "Haugtussa Lieder", "Ved Gjætle-bekken"

Haugtussa is een Noors geitenhoedstertje. Zij woont op een berg in de wouden bij Tromsø, en ze ontdekt al vrij jong dat ze met de andere bewoners van haar bos - de elfen en de trolletjes - kan praten.

Wat ze later pas leert is dat dit betekent dat zij een heks kan worden - maar ze zal moeten kiezen, meisje of heks? Heksen mogen niet trouwen, maar meisjes zijn niet magisch...

Haugtussa heeft een vriendje, dus in eerste instantie wil ze geen heks zijn. Maar haar vriendje laat haar in de steek, en in dit laatste stuk van de liedcyclus zit zij aan de rand van een beekje en kiest haar toekomst. Haugtussa wordt toch een heks.

Met Emma Brown en Isolde Troost

8. M. Ravel, uit "Gaspard de la Nuit"; "Ondine"

De Ondine is een waternimf. Zij woont in de beken en meren die je vind in de bossen van zuid-Duitsland en Frankrijk. Haar huid is zo zilver als de schubben van haar vis, haar haar is zo groen als de zee, en haar ogen zijn zo diep en zo koud als het hoogste, meest afgelegen bergmeer.

Want de Ondine eet maar één ding.

Mensenvlees.

Maar, zoals vaak met dit soort mythische verhalen, er is één regel waar de Ondine zich aan moet houden. Zij mag niet eten van iemand die niet heeft gekozen haar wateren te betreden. Zij mag niet eten van iemand die niet uit eigen beweging haar domein is ingedoken.

Dus, zoals haar gevleugelde zuster de Sirene, zingt de Ondine. Zij zingt van rijkdom, van schoonheid, en van een eeuwig leven onder water.

Met Thami Joe Fischer en Isolde Troost

9. P. Glass, "Metamorphosis 2"

De vijf delen van de Metamorfosen zijn in 1988 door Philip Glass geschreven. De muziek is minimalistisch - een metamorfose gaat immers nooit snel - en bijna hypnotisch te noemen.

De choreografie op dit stuk is gemaakt door Irene van Zeeland.

Met Jelle Chin, Thami Joe Fischer en Isolde Troost

10. R. Wagner/F. Liszt; uit "Tristan und Isolde"; "Isoldens Liebestod"

Tristan en Isolde zijn het ultieme romantische liefdespaar - tweemaal vervloekt, eens betoverd, en op de vlucht voor de woede van Koning Mark. Isolde heeft zich teruggetroken in haar toren, waar zij op Tristan wacht.

Na maanden komt haar geliefde - maar hij komt met een dolk in zijn rug, en sterft in haar armen.

Isolde wordt gek, en sterft van verdriet - maar in de dood wordt zij weer herenigd met haar ware liefde.

Met Florence Rapati, Jelle Chin, Thami Joe Fischer, Emma Brown en Isolde Troost

OVER DE ARTIESTEN:

Florence Rapati

Thami Joe Fischer

Jelle Chin

Emma Brown

Isolde Troost

Jannum Kruidhof

Irene van Zeeland


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Me:
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • SoundCloud Classic
  • LinkedIn Classic
bottom of page